INTRODUCCIÓ:
L'escola bressol municipal Sant Medir està situada dintre d'una nova illa d'equipaments municipals, al bell mig de la vila de Gràcia. L'escola està distribuida en dues plantes.Atenen a sis grups d'infants amb una capacitat màxima de 81 places. La distribució espacial de l'escola afavoreix la relació i les trobades conjuntes, de manera que els diversos espais estan interconectats a través de portes i vidreres, la qual cosa facilita la comunicació i l'organització d'activitats on participen infants de grups diferents. Altres activitats les organitzen a partir de racons de joc, projectes i tallers, en les sales d'úsos múltiples i els espais exteriors de l'escola per tal de que els infants experimentin amb llibertat les diverses propostes més enllà de la seva aula de referència.
Els horaris són de 8 a 17 h, de dilluns a divendres, excepte el mes de setembre i juliol en que es de 8 a 15h.
L'escola bressol Sant Medir disposa de cuina pròpia on s'elaboren diàriament els menús.
MINUT A MINUT A EBM SANT MEDIR:
El dimercres dia 17 de novembre vaig acompanyar a l'Andrea,una noia de tercer d'infantil, a l'escola bressol on ella fa pràctiques, per poder experimentar la primera vivència amb nens de 2-3 anys en aquest primer any de carrera a la universitat Blanquerna. Vaig quedar amb ella abans per anar amb temps i per poder parlar sobre el centre. Al arribar, em va donar un "tour" per el centre, mentre m'explicava les característiques principals de l'escola.
Hem va explicar que és una escola nova, construida fa tres anys. Tenen 6 aules: una per lactants, dos per "caminants" (1-2 anys) i 3 aules per nens de 2 a 3 anys. Cada aula té un nom de colla de les festes de Gràcia diferent, ja que estaven a les festes de Sant Medir. Jo vaig estar en una de les aules de nens de 2-3 anys i es deia: la colla dels amics.
Tenen diverses aules per poder jugar, fins i tot, una terrassa al costat de l'aula, un terrat a dalt de tot on hi han gronxadors, joguines i materials per poder jugar, un servei i fins i tot el seu propi hort cultivat.
A la meva aula s'organitzaven per ambients, és a dir, cada racó de la classe estava destinat per una activitat diferent, per exemple, hi havia un ambient de contes, un altre de cuines, un altre de música, un altre de tallers ...
No tenen un programa fixe, ja que com són tant petits, s'adapten al seus "passos", a la seva evolució. Cada professora fa les activitats que creu que són més adeqüades pels seus alumnes.
L'horari és de 8 a 17h, i el programa (no fixe) que van seguir aquell dia és el següent:
*De 8 a 9h fan la recollida d'infants, quan els pares porten els infants al centre. *De 9 a 11 i mitja van al pati. Van jugar amb bicicletes i amb gronxadors adaptats per a ells, els hi vam llegir un conte. També varen jugar als diferents ambients de la seva classe,van menjar fruita (cultivada per ells)i van cantar.
*A les 11 i mitja 12 menys quart, dinen. Cada dia tenen un alumne encarregat de repartir els pitets amb l'ajuda de la mestre. Tenen dos encarregats més que van a buscar el "carro del menjar", és a dir, el carro on està el dinar tot preparat per portar-lo a classe (amb l'ajuda d'una mestre també).
*De 12 i quart fins a les 15 h dormen. Previament, la mestre els hi ha posat unes mini colxonetes (una per cada alumne) i música clàssica per concedir millor el son.
*Finalment, de de 15 a 17h brenen i esperen a que els vinguin a buscar.Tenen una terrassa al costat de la seva aula on juguen amb alumnes d'altres aules, ja que les classes son intercomunicades.
L'escola conta d'unes monitores a l'hora de dinar/dormir i a l'hora de la recollida (8-9h).
Un dels objectius d'aquesta escola bressol és que participin també els pares, que juguin amb ells, que entrin a l'aula i es quedin una estona... Per tal de que aquests (els pares) puguin veure les activitats que fan els seus fills, les mestres de cada aula, les pengen al suro.
Hem va sobtar bastant, que com era una escola nova i tot era molt modern, els panys de totes les aules (fins la dels mestres) estaven molt més amunt de lo normal, amb la finalitat de que els infants no puguin obrir-es ni escapar-se. Els lavabos eren tots molt petits (adequats per els infants) al igual que les piques. Li donaven molta importància a la hora de dinar. Deien que havia de ser la millor estona de tot el dia.
Finalment, la relació de la mestre amb els alumnes es de afectivitat, se li nota que els estima molt i que vol que la seva educació sigui la millor. La relació amb la Andrea, la noia de pràctiques també és molt bona, i a cada cosa que creu que hauria de millorar-se, amb tota l'educació i bona intenció li deia per que sàpigues que allò ho tenia que rectificar.
En conclusió, va ser una experiència molt bona, m'ho vaig passar molt bé i a la vegada vaig aprendre molt.
No hay comentarios:
Publicar un comentario