jueves, 3 de diciembre de 2009

TIC: Mapes conceptuals i fluxogrames:

Avui, dia 3 de desembre, a classe de TIC,hem parlat sobre els mapes conceptual i els fluxogrames. Els dos conceptes són eines que ens ajuden a pensar sobre que són aquesta realitat i a projectar allò que veiem d’ ella. Dos de les característiques principals dels mapes conceptuals són que tenen conectors i que no es poden repetir conceptuals.
Els fluxogrames els utilitzem per fer processos.

Nosaltres hem utilitzat per fer els mapes conceptuals un programa anomenat: Cmap tools.
El procès previ de fer un mapa conceptual és:
- Fer una selecció del tema escollit.
- Hem d'establir relació dels diferents conceptes del tema escollit.
- Finalment ja podem passar a fer el mapa conceptual.

Per posar-ho en pràctica hem fet, primerament un mapa conceptual sobre el cicle del aigua. Seguidament, vam fer un altre sobre un sopar de Nadal. El resultat és aquest:







Els fluxogrames són una eina molt útil ja que permeten planificar diverses tasques. Per posar-ho en pràctica hem utilitzat el programa Gliffy.

Alhora de fer el fluxograma a classe, hem tingut en compte els símbols que utilitzem. Han sigut aquests: la forma rodona s’utilitza a l’ inici o al final del procés, el rectangle es col·loquen per indicar les instruccions o passos a seguir o acciona a fer i el rombo representa la decisió a prendre.
A continuació, veureu un exemple de fluxograma sobre el "procés de creuar el semàfor".





Tant els mapes conceptuals com els fluxogrames són molt útils a l'educació, ja que podem mostrar gràficament qualsevol conjunt de dades. És molt més pràctic ja que pots reescriure i canviar i modificar dades en el mateix treball i no borres ni res. Aquests són avantatges d'aquestes dues eines la qual tindran una gran utilitat tant en el present com en el futur.

No hay comentarios:

Publicar un comentario